Το θαύμα που περιγράφεται αφορά τη θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου Παϊσίου σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για μια οικογένεια. Το μικρό παιδί τους ήταν σοβαρά άρρωστο και οι γονείς, απελπισμένοι, κατευθύνθηκαν στη Θεσσαλονίκη για εξετάσεις στο διαβαλκανικό κέντρο. Κατά την παραμονή τους στην πόλη, αποφάσισαν να επισκεφθούν την Ιερά Μονή Σουρωτής για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα του Οσίου Αρσενίου και τον τάφο του Αγίου Παϊσίου.

Όμως, φτάνοντας στο μοναστήρι, βρήκαν την πόρτα κλειστή, καθώς ήταν Τετάρτη, ημέρα που το μοναστήρι παραμένει κλειστό για περισσότερη προσευχή. Ενώ βρίσκονταν σε αδιέξοδο, ένας ηλικιωμένος μοναχός εμφανίστηκε ξαφνικά και τους ενθάρρυνε να ανοίξουν την πόρτα, λέγοντάς τους ότι είναι ανοιχτά. Όταν οι γονείς γύρισαν το πόμολο, η πόρτα άνοιξε, και μπόρεσαν να εισέλθουν στην αυλή του μοναστηριού.

Στο εσωτερικό της Μονής, τους υποδέχτηκε μια μοναχή που εξέφρασε την απορία της για το πώς κατάφεραν να μπουν, δεδομένου ότι οι πόρτες ήταν κλειστές. Όταν οι γονείς της είπαν για τον ηλικιωμένο μοναχό που τους άνοιξε, η μοναχή τους έδειξε τη φωτογραφία του Αγίου Παϊσίου, και οι γονείς κατάλαβαν ότι ο μοναχός που τους βοήθησε ήταν ο ίδιος ο Άγιος.

Την επόμενη μέρα, μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το παιδί ήταν πλέον απόλυτα υγιές, χωρίς κανένα ίχνος της προηγούμενης ασθένειας. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ως θαύμα και ενίσχυσε την πίστη της οικογένειας, υπενθυμίζοντάς τους και σε όλους τους πιστούς τη διαρκή παρουσία και βοήθεια των Αγίων στις ζωές τους.